De naam Belthane komt van het Ierse Bealtaine dat 'Bel-fire' betekent, afgeleid van de God Bel, dit is de Keltische God van licht en genezing.
Belthane is een oud Keltisch feest en hiermee wordt het begin van de zomer aangekondigd. het wordt gevierd na de zonsondergang van 30 april. Het is een feest dat tegenwoordig nog door wicca’s wordt gevierd. Met Belthane worden er vuren ontstoken. Het zogenaamde ‘Belthane Vuur’, dit staat symbool voor de Zonnegod Bel die met zijn vuurkracht de aarde bevrucht. Vroeger werd het vee tussen twee van zulke vuren door gedreven om vruchtbaarheid te garanderen
Belthane is een natuurfeest van vruchtbaarheid en bevruchting, wat nu sterk zichtbaar en voelbaar is. De natuur laat alles ontluiken en de zaden in de aarde lopen, onder de toenemende zonnekracht nu volledig uit.
Kan je geen vuur maken dan kan er ook een meiboom worden opgezet en worden versierd met gekleurde linten. Bij het vuur of de meiboom kan je rituelen doen, mediteren, dansen of zingen je kunt zelf je invulling eraan geven wat voor jou maar goed voelt. Je kunt Belthane alleen vieren of met een groep.
De Meipaal, een van de meest iconische symbolen van Belthane. De Meipaal, die traditioneel versierd werd door jonge vrouwen, is een fallisch symbool en vierde mannelijke kracht. Een ketel, of de kuil waarin de paal geplaatst werd, was weer een symbool voor de baarmoeder en vierde vrouwelijke kracht. Wensen voor partners en kinderen werden vaak gemaakt bij Belthane en kinderen die werden verwekt tijdens dit feest werden gezien als kinderen van de Godin.
Wil je Belthane alleen vieren?
Dan is het nu een mooie tijd om jezelf te handvasten, dit is een mooie manier om trouw te beloven aan jezelf. Als je je jezelf volledig kunt omarmen en liefde kan voelen voor je lichaam, geest en ziel, dan kun je deze liefde ook aan een ander geven.
Wil je Belthane in een groep vieren?
Zoek dan een groep die jou aanspreekt, schrijf samen het ritueel en bespreek wie welke taken op zich neemt. Dit is voor iedereen een mooie ervaring niets is eng en niets moet, maar hoe meer je doet hoe sterker de energie.
Belthane staat ook in het teken van de liefde en het is een magisch moment om een liefdesritueel uit te voeren. Je maakt een cirkel van meidoorntakken en in het midden van de cirkel maak je een vuur. Dan spring je, samen met de geliefde waar je het aankomende jaar mee door wilt brengen, over het vuur en verklaar je elkaar de liefde. Als je geen plek hebt om vuur te maken, plaats dan een meiboom in het midden van de cirkel en versier deze met gekleurde linten en dans samen rond deze meiboom.
In Duitsland heet deze nacht Walpurgisnacht (Heksennacht)
Vroeger geloofde men dat in deze nacht de heksen naar de Brocken in het Harzgebergte vlogen om daar hun heksensabbat te vieren. Ze dansten daar in de gedaante van bokken met de duivel.
Van oorsprong is dit de nacht dat de Germaanse godin Freya werd vereerd. Zij is de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Dit heidense feest werd verboden toen rond de 10e eeuw keizer Karel de Grote wilde dat iedereen in de christelijke god ging geloven. Mensen gingen er toch mee door en bezochten vooral 's nachts de heiligdommen waar vroeger de rituelen werden uitgevoerd.
Om niet herkend te worden verkleedde men zich tot angstaanjagende gestalten, zo ontstond het beeld van heksen en tovenaars. Nog eeuwenlang bleef bij de eenvoudige bevolking de angst voor heksen bestaan. Deze angst werd door de kerk nog eens extra gevoed door de bloederige heksenvervolgingen, waarbij werd gesteld dat mensen die in iets anders geloofden als in de christelijke god duivelaanbidders waren (satanisten). De mensen gingen zich beschermen tegen de heksen door bij voorbeeld bezems te verstoppen, en de geitenbokken (het rijdier van heksen) goed op te sluiten.
In de Harz wordt nog altijd in alle plaatsen de Walpurgisnacht gevierd. Vooral op de Brocken en op de Hexentanzplatz in Thale zijn feesten waar duizenden mensen verkleed als heks of duivel bij elkaar komen om het te vieren.
Reactie plaatsen
Reacties