Valentijnsdag

Gepubliceerd op 13 februari 2022 om 15:38

Valentijnsdag, ook wel bekend als liefde en vriendschap dag, is een feestdag om de liefde tussen koppels en tussen vrienden te vieren. Het is een speciale datum voor geliefden en vrienden om hun liefde en genegenheid te uiten. En natuurlijk leent elke andere dag in het jaar zich net zo goed voor liefdevolle aandacht voor je medemens. Al is Valentijnsdag soms een prettig geheugensteuntje om aan de liefde herinnerd te worden! 

Sint Valentijnsdag valt in een deel van het jaar dat historisch gezien in het teken staat van liefde en vruchtbaarheid. Hierin vielen het heilige huwelijk tussen Zeus en Hera in het oude Athene en het Oud-Romeinse feest van Lupercus, de god van de vruchtbaarheid. De eerste officiële Valentijnsdag werd op 14 februari 496 uitgeroepen door Paus Gelasius en hiermee werden het oorspronkelijke Lupercalia feest vervangen.

Het Lupercalia, was een heidens feest dat elk jaar tussen 13 en 15 februari werd gehouden ter ere van de Romeinse god voor de vruchtbaarheid Lupercus. De naam is waarschijnlijk afgeleid het Latijnse woord voor wolf, lupus. Het was een vruchtbaarheidsfeest dat werd gevierd in de Lupercal, de grot waar Romulus en Remus door de wolvin zouden zijn gevoed.

Het feest begon door het priestercollege van de Luperci, dat geiten en een hond offerde. Daarna werd een maaltijd gehouden. Hierna sneden de priesters de geitenhuiden in stukken. Deze sneden ze tot riemen. Hiermee renden ze halfnaakt door de straten en geselden ze het publiek dat ze tegenkwamen, vooral de vrouwen. Aanraking met de zwepen zou tot vruchtbaarheid leiden en onheil afweren.

Lupercalia wordt gezien als een bloedige, gewelddadige viering, vol van het zoeken van willekeurige partners, dit alles in de hoop om boze geesten en onvruchtbaarheid af te weren.  Mannen trokken de naam van een willekeurige vrouw uit een pot, met als doel bij elkaar te blijven gedurende het feest. Dit leidde ook wel tot verliefdheid en een huwelijk.

Later werd het feest netter, en in de tweede eeuw lieten Romeinse vrouwen zich "geselen" op een uitgestoken hand. Ook de mannen waren geheel gekleed in de latere stadia van het feest. Het feest werd ook bij de christenen populair en was nog springlevend in 494 na Chr., toen paus Gelasius I namens de katholieke kerk een poging deed ‘dit laatste openlijk toegestane restant van de heidense godsdienst’ te verbieden.

Andere verklaringen over Valentijnsdag

  • Een van de meest populaire verhalen is dat keizer Claudius II tijdens het Romeinse rijk soldaten verbood te trouwen, aangezien alleenstaande mannen beter presteerden in de strijd. Een bisschop, Valentin genaamd, vond dit verbod oneerlijk. En in strijd met het bevel van de keizer, verbond hij in het geheim paren in de echt. Onder meer om het sacrament van het huwelijk te beschermen. Toen hij door Caesar werd ontdekt, werd hij gevangengezet en op 14 februari onthoofd.
  • Daarnaast is de verklaring dat omstreeks 14 februari de vogels beginnen te paren. Ook bij mensen zou de paringsdrang op die dag de kop op steken en dat moet natuurlijk gevierd worden!  
  • Valentijnsdag wordt door de eeuwen heen met name in Engeland groots gevierd. Het was in die tijd nog niet gebruikelijk om je liefde openlijk aan iemand te uiten, maar op 14 februari mocht het wel en kon iedereen zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeautje of brief.

Dag van de liefde

Lange tijd had de viering van Valentijnsdag geen romantische connotatie. Pas in de middeleeuwen, toen de hoofse liefde wijdverspreid ideaal was, werd een romantisch element toegevoegd aan de Valentijns legende. Geoffrey Chaucer schreef in 1382 in “Parliament of Foules” een gedicht voor het verlovingsfeest van Koning Richard II van Engeland met Anna van Bohemen (Anna van Luxemburg)

Vanaf de vijftiende eeuw ontwikkelde Valentijnsdag zich tot een dag waarop geliefden hun liefde voor elkaar uiten door elkaar bloemen te geven, een wenskaart (een “Valentijn”) of lekkernijen. Dit bleef vooral voorbehouden aan rijke lieden. Uit ca. 1600 dateert Shakespeares Hamlet, waarin Ophelia refereert aan Valentijnsdag, wat dan al meer lijkt op de dag die we nu kennen.

Valentijnskaarten

De traditie van het aanbieden van kaarten op deze datum gaat terug tot 1842, toen kunstenares en zakenvrouw Esther Howland Valentijnsdagkaarten populair maakte. De kaarten waren versierd met romantische motieven en met afbeeldingen van verliefde stelletjes, rozen, harten en Cupido, die in de Romeinse mythologie de god van liefdevol verlangen vertegenwoordigt.

Tegenwoordig is het heel gewoon om kaarten, te geven om het belang van liefde als een gevoel van saamhorigheid en geluk te herinneren.

Hart

Het hart wordt gezien als het symbool voor liefde. Aangezien ons hart één van de meest centrale organen is in ons lichaam, dacht men vroeger dat ook ons gevoel hiermee samenspeelde. De symbolische betekenis is altijd blijven bestaan en ook het symbool zelf is weinig veranderd. Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van het symbool. Zo zou het vrouwenlichaam symbool staan, komt het door een plant uit de oudheid met hartvormig blad of komt het door de gedachte in de Middeleeuwen waar men dacht dat een mensenhart er daadwerkelijk zo uitzag. Wat de werkelijkheid is, is onduidelijk, maar het hart wordt nog altijd gezien als symbool voor de liefde.

Kleur

Meestal komen vooral twee kleuren veel terug rond Valentijnsdag en dat zijn de echte kleuren van de liefde: rood en roze. Daarnaast komt wit veel terug in boeketten, zoals rood met witte boeketten of gemengde boeketten in rode en roze tinten. Rood staat hierin voor passie en wit voor puurheid en diepe gevoelens. Rood is overigens nog altijd de dominante kleur, hoewel roze flink in opkomst is de afgelopen jaren. Net zo romantisch als rode bloemen, maar met vaak een zachtere uitstraling, is roze in boeketten sterk in opkomst.

Bloemen

Waarom geen bloemen om je gevoelens van liefde te uiten? Bloemen brengen emoties over en zijn echte favorieten zodra iemand ze ontvangt. Bloemen zeggen vaak echt meer dan woorden en zijn daarom het ideale communicatiemiddel. Sommige soorten bloemen voldoen hier ook nog eens uitermate goed in, bijvoorbeeld de roos! Een echte romantische klassieker. Vooral de rode roos is een echte bestseller en dat is niet voor niets.

  • Rode rozen: Passie
  • Witte rozen: Puur en rein
  • Roze rozen: Zachtheid en ware liefde
  • Gele rozen: Jaloezie en vriendschap
  • 1 roos: Liefde op het eerste gezicht
  • 3 rozen: Ik hou van je
  • 9 rozen: Eeuwige liefde, voor de rest van ons leven

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.