Advent

Gepubliceerd op 1 december 2022 om 21:16

Advent

We zitten nu in de advent periode, maar wat betekend de advent eigenlijk en waar komt het vandaan? Het vieren van advent komt nergens in de Bijbel voor. Toch is het al een heel oude christelijke traditie. Het woord Advent is afgeleid van het Latijnse woord adventus, dat ‘komst’ betekent. Met advent leven de christenen namelijk toe naar het kerstfeest: de geboorte van Jezus komst.


Advent begint altijd vier zondagen voor kerst en eindigt op kerstavond. Dat symboliseert dat we steeds iets dichter bij de Kerst komen, het feest van het Licht. Iedereen kent wel de adventskrans met de vier kaarsen. In veel kerken wordt elke zondag binnen de adventsperiode één van de vier kaarsen aangestoken. Nog steeds veel mensen steken deze kaarsen thuis aan. En elke adventszondag heeft een specifiek thema om bij stil te staan:
1. hoop (en belofte)
2. voorbereiding
3. plezier (en vrede)
4. liefde (en aanbidding)

Je kunt de kaarsen bewust en met een voor jou gekozen doel aansteken. Dat geeft je een moment van bezinning en overdenking en kan je begeleiden op onze weg naar persoonlijke en spirituele groei. De kaarsen hebben dus niet alleen een praktische functie maar ook psychologische en spirituele betekenis. Je kan het aansteken van de kaarsen ook zien als een moment van reflectie. Reflecteer op het afgelopen jaar. Hoe heeft het thema in je leven gespeeld? Waar wil je meer van in je leven? Wat wil je loslaten? Visualiseer daarnaast ook wat je in het nieuwe jaar wil bereiken omtrent dit thema. Wat ga je anders doen of wat ga je zeker blijven doen?

Geschiedenis voor het gebruik van kaarsen
Toen de huizen nog niet waren aangesloten op het lichtnet werden kaarsen met name ingezet als lichtbron na zonsondergang. En toen er nog geen klokken waren, werden ze zelfs gebruikt om de tijd bij te houden. Het was in koloniale tijden dat mensen een kaars voor het raam zetten als uitnodigend lichtbaken voor vermoeide reizigers. De kaarsen waren al van ver zichtbaar waardoor ze mensen door het donker naar hun bestemming konden leiden. De brandende kaars was een teken dat men op die plek welkom was om even uit te rusten en wat te eten of drinken. Voor wie zich eenzaam voelt, uit balans of verdrietig, kan een flakkerende kaars rust en diepere inzichten geven en ware gevoelens verlichten.

Adventskrans
De Duitse Lutheranen waren in de 19de eeuw de eersten die adventskaarsen gingen gebruiken. De grote witte kaarsen stonden in een kerstkrans en kregen elk een betekenis die te maken had met de kerstperiode. Steeds minder mensen zijn zich bewust van de eeuwenoude betekenis van dit gebruik en van de symboliek achter de vier kaarsen. Velen hebben deze traditie verworpen omdat het geassocieerd wordt met de kerk. Of je nu een kaars aansteekt voor een ontspannen meditatie, voor een bepaalde religieuze ceremonie of gewoon voor een gezellige sfeer in de kamer, één ding is zeker: je neemt deel aan een eeuwenoud gebruik. Iets waar veel mensen zich niet meer bewust van zijn.
Je kunt een adventskrans zelf maken en bij dit proces denken aan de diepere betekenis van deze symboliek. De advents krans is ronde groene krans, het groen dat staat voor nieuw leven en de cirkel staat symbool voor geen begin en geen einde.

Adventskalender
Het gebruik van een adventskalender is een traditie die stamt uit de 19e eeuw. Het is een hulpmiddel om in de adventstijd in huiselijke kring toe te leven naar Kerstmis. De adventskalendertraditie is van oudsher in Duitsland en Oostenrijk het sterkst aanwezig. Omdat tijd een vooral voor kinderen slecht te bevatten is, begonnen ouders rond 1840 wegen te bedenken om de tijd tot de kerst voor hun kinderen voelbaar te maken en het speciale en feestelijke karakter van de adventstijd te accentueren. De eerste adventskalender bestond uit een stuk karton waarop 24 snoepjes weredn geplakt.


De adventskalender start jaarlijks op 1 december en eindigt op kerstavond. De kalenders worden nu geproduceerd in verschillende vormen en maten. Ze bevatten luikjes waarvan er elke dag een, wordt geopend. Meestal kan er in de vakjes wat chocola of een andere lekkernij worden gevonden voor kinderen. Er zijn ook kalenders die zich meer op volwassenen richten, de vakjes zijn dan vaak voorzien van bier, wijn of parfum. Je kunt tegenwoordig alle soorten advent kalenders kopen. Maar je kunt ook zelf een maken en vullen met o.a. edelstenen, spreuken, foto's of iets dat voor jou een symbolische waarde heeft.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.